Obsadit Jirku Mádla do hlavní role seriálu Sever byla jasná volba, říká režisér Sedláček

28. září 2019

Hostem pořadu S vámi v Praze byl režisér Robert Sedláček. Stojí za snímkem Rodina je základ státu, natočil také historické drama Jan Palach. V současné době má za sebou natáčení seriálu Sever, který vstoupil na obrazovky České televize.

Robert Sedláček se u seriálu Sever inspiroval skutečnými událostmi. „Každé drama čerpá z nějaké reality. U oborových témat, jako jsou třeba kriminálky, tak tam z té reality čerpat musíte. Mluvíte s těmi lidmi, posloucháte je, někdo se vám svěří, někdo se zablokuje. Říct, že je to rekonstrukce přesná něčeho, to je nesmysl. Takže ty složitější případy vlastně zjednodušujete, takže je to spíš inspirováno životem,“ vysvětluje.

Hlavní roli seriálu obsadil herec Jirka Mádl. „Byla to jasná volba, protože požadavek producentů byl, že v hlavní roli musí být známá charismatická tvář, která má nějakou značku v myslích a srdcích diváků. Můj výběr na to, koho vybrat v záplavě všech kriminálek, byl, hledejme někoho, kdo ještě policajty nehrál. Bylo to těžké vybírání a zároveň lehké,“ dodává.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu nebo na videozáznamu.

autoři: Lenka Vahalová , jp