Národní technické muzeum připomíná výstavou československou techniku a průmysl za posledních 100 let

19. říjen 2018

Připomeňte si 100 let republiky a přijďte se podívat, jak se během té doby vyvíjela technika a průmysl. V Národním technickém muzeu na Letné začíná výstava Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět.

„Návštěvníci mohou shlédnout přibližně 130 exponátů a to počínaje od výrobků z průmyslu strojírenského či průmyslu textilní. Jsou k vidění i předměty z techniky v domácnosti a podobně. Na výstavě si najdou své místo i děti. Máme připravený i bohatý obrazový materiál,“ uvedl Hynek Stříteský z Národního technického muzea. Návštěvníka provedou historií průmyslu a techniky dobové dokumenty a propagační materiály, dokumentární filmy, digitální projekce i interaktivní hry.

Motocykl ČZ 500

Jedním z klíčových exponátů je letadlo Aero L-29R Delfín, které je umístěno na budově muzea. Nechybí chlouba motocyklové historie, čerstvě zrestaurovaná Jawa 250 zvaná kývačka v řezu. Před muzeem návštěvníky přivítá Kaplanova turbína, v interiéru je model dálničního mostu z 30. let i modely významných staveb, komponenty prvních československých počítačů, modely vlaků a lokomotiv, filmová technika i zbraně nebo mikroskopy. Mezi předměty, které Československo dalo světu, nechybí kontaktní čočky.

Kaplanova turbína v řezu

Výstava trvá až do 29. září 2019 a touto akcí muzeum oslavuje výročí vzniku republiky.

autor: jp
Spustit audio