Mokřad Triangl, to je ostrůvek přírody mezi známými pražskými komunikacemi

Trojúhelník zeleně objevíte mezi známými dopravními tepnami, Jižní spojkou a Průmyslovou. Nevelké území, vymezené třemi železničními tratěmi, se rozkládá jen na ploše dvou hektarů. Přesto je významným útočištěm řady živočišných druhů. Hlavní prvek tvoří jezírko, ve kterém žije kuňka ohnivá a další druhy obojživelníků. Místo je také hnízdištěm slavíka obecného, rákosníka zpěvného, pěnice nebo mlynaříka.

Triangl je zelená oáza uprostřed sídlišť, továren a frekventovaných dopravních tepen, zajímavá i z hlediska krajinářského. Lokalita byla postupně třemi železničními tratěmi oddělena od okolí a tím uchráněna od zástavby. V 70. letech však na části lokality začala vznikat navážka stavební suti, kterou se naštěstí povedlo zastavit a rekultivovat. Od roku 1991 začala o lokalitu na popud místních občanů pečovat místní organizace ČSOP Botič – Rokytka. Odstranila skládky a několika technickými opatřeními zabezpečila vodní režim v jezírku. Provádí zde pravidelné zoologické průzkumy, na jejichž základě se podařilo v roce 2001 prosadit zařazení Trianglu mezi významné krajinné prvky. V září 2003 se podařilo odkoupit klíčový pozemek s jezírkem v rámci kampaně Místo pro přírodu do majetku ČSOP.

Triangl je z větší části porostlý křovinami a starými stromy. Středem protéká Slatinský potok, při něm leží asi 15 arů velký mokřad s jezírkem. Severně od něj objevíte menší louku. V západní části je zrekultivovaná navážka stavební suti. Území je zajímavé především velkou druhovou pestrostí obratlovců. V tůni žije sedm druhů obojživelníků, z nichž nejzajímavější je celoevropsky chráněná kuňka ohnivá. V křovinách a rákosinách se vyskytuje na 40 druhů ptáků, většina z nich tady hnízdí. Kdo do mokřadu Triangl zabloudí náhodou, na informační tabuli si přečte, kam se to vlastně zatoulal, jakou má mokřad historii a které živočichy tu může potkat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.