Díky planetární stezce podél Vltavy poznáte sluneční soustavu doslova jako své boty

8 planet, 8 trpasličích planet, 16 měsíců. A velké žluté Slunce. To je planetární stezka údolím Vltavy, která představuje model naší sluneční soustavy v poměru jedna ku miliardě.

Stezka začíná nedaleko zastávky autobusu Zámky v Bohnicích a vede až do Máslovic. Je dlouhá 13 kilometrů a díky ní si dokážeme představit, jak jsou od sebe kosmická tělesa ve skutečnosti vzdálená, jak jsou planety oproti Slunci nepatrné. A jak je vesmírný prostor prázdný.

Uran a jeho měsíce potkáte u Klecánek Foto Kosmo Klub

Modely umožňují pochopit věci, které jsou příliš velké nebo příliš malé na to, aby je člověk mohl obhlédnout očima nebo uchopit do ruky. A tak si nadšenci z Kosmo Klubu řekli, že zkusí lidem přiblížit sluneční soustavu právě pomocí modelu. Inspirací jim byla podobná stezka v Hradci Králové. Realizace nápadu se povedla díky výzvě na Startovači, tedy díky veřejné sbírce. Kosmická tělesa tak mají své sponzory, nejen z řad milovníků kosmonautiky, ale třeba z řad lidí, kteří bydlí poblíž stezky. S nadšením si vzali patronát nad tělesem, které mají takřka u domu. Planety jsou z nerezu, Slunce z betonu má v průměru asi metr čtyřicet a váží 4 tuny, to aby přečkalo případnou povodeň, která sem občas zavítá.

Na zastávkách objevíte také informační cedule

Povltavská planetární stezka vede podél už existující cyklostezky. Je to asi nejprecizněji a nejpodrobněji zpracovaná planetární stezka nejen v Česku, ale s největší pravděpodobností i na světě. Vzdálenosti a rozměry jsou ve správném poměru, to jest: 1 mm = 1000 km, 1 m = 1 000 000 km. Autoři této planetární stezky zatím nenalezli jinou, zobrazující všechny trpasličí planety a všechny větší měsíce sluneční soustavy.

Planeta Pluto je v modelu sluneční soustavy vzdálena 6 kilometrů od Slunce

Podrobný seznam 17 zastávek na planetární stezce (hvězda + kometa, planeta + měsíce):

1)  Slunce  +  kometa

2)  Merkur

3)  Venuše

4)  Země  +  Měsíc

5)  Mars

6)  Ceres

7)  Jupiter  +  Io, Europa, Ganymed, Callisto

8)  Saturn  +  Tethys, Dione, Rhea, Titan, Iapetus

9)  Uran  +  Ariel, Umbriel, Titania, Oberon

10)  Neptun  +  Triton

11)  Orcus

12)  Pluto + Charon

13)  Haumea

14)  Quaoar

15)  Makemake

16)  Eris

17)  Sedna

Interaktivní mapu Povltavské planetární stezky najdete na webu hvezdolet.cz.

Spustit audio